Mireille Steenkamer

PSYCHOTHERAPY WITH A JUNGIAN & SHAMANIC PERSPECTIVE

Het collectief is dat wat we gezamenlijk zijn, doen, denken, voelen. Wij zijn met elkaar het collectief (als landgenoten, als collega’s, als buurtbewoners etc), maar wij zijn individueel niet het collectief. Wie zijn wij dan in dat collectief?

collectief vs individu

Door naar het collectief te kijken en te ervaren wat het met jou doet, leer je jezelf kennen en leer je wie jij bent binnen het collectief. Het collectief kent een bewust en onbewust stuk, net zoals een individu bewuste en onbewuste inhouden heeft. 

In het collectief onbewuste schuilen archetypes. Archetypes zijn oerbeelden. Archetypes stammen in essentie af van twee energieën, de vrouwelijke en de mannelijke. In ons dagelijks leven, zonder dat we het weten (het is tenslotte onbewust) projecteren we deze energie op de mensen om ons heen. De mensen zijn onderdeel van het collectief, denk daarbij aan de mensen op ons werk, binnen de familie, in de winkel, op straat…

Elk individu, zonder uitzondering, vertegenwoordigt een archetypische energie in jou.

Van sommige zijn we bewust van andere niet. Gelukkig hoeven we niet altijd van iedereen te weten welke archetypische energie we op hun projecteren. Dan zouden we gek worden (sommige mensen worden daar ook gek van), dan worden we overspoelt door de archetypische energie. Denk aan de persoon die luk raak in het wild rond schiet, in feite wordt hij overspoelt door archetypische energie. Dit is een extreem voorbeeld om de ‘overspoeling’ weer te geven. In het dagelijks leven kan het ‘irritatie’ zijn. Irritatie is een uiting van ons persoonlijk onbewuste wat graag bewust wil worden. Je kan het zien als een naald die in een ballon prikt. De naald wil aandacht, zo niet dan prikt de naald door en klapt de ballon. Denk aan een ruzie, uitbarsting.

Bij archetypische energie gaar het in essentie altijd over mannelijk of vrouwelijke energie.

De mens is ontstaan uit deze twee energieën. Voorbeelden van vrouwelijke energie zijn: geborgenheid, veiligheid, kwetsbaarheid, liefde, verbinding, voelen, intuïtie. Voorbeelden van mannelijke energie zijn: ratio, actie, macht, kracht, beweging. In ons bestaan hebben we beide energieën nodig om te groeien, bloeien, ontwikkeling. Dat begint op individueel niveau en sijpelt door naar het collectief (en andersom). In elk systeem geldt de balans tussen mannelijk en vrouwelijk. Niet voor niets dat we meer vrouwen in top posities willen in het collectieve systeem, dit brengt balans in een patriarchale organisatie. Bewustzijn op je archetypische energie geeft je de mogelijkheid en ruimte om te groeien maar vooral jezelf beter te leren kennen. 

Werken met archetypes is soms pijnlijk, soms inzichtgevend, altijd verrijkend.

Welk beeld krijg jij bij het collectief, waar associeer jij het collectief mee? Wat wil dat beeld jou vertellen? Welke drijfveer en kracht weerspiegelt het in jou?

Fijne dag!

Mireille Steenkamer | Expert in archetypes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *