Irritatie – uiting van de schaduw

‘Wat ben jij een irritante moeder’ zegt mijn jongste zoon. Ik voel vanuit mijn onderbuik een schaterlach opkomen maar onderdruk die.

Ik vraag aan hem wat hij dan zo irritant vindt?

‘Je stelt zoveel vragen!’ antwoord hij.

Ik herken mezelf daarin (soms). Maar wat mij triggerde is dat ik mijn moeder er ook in herken.

Wat mijn zoon irritant vindt aan mij, vind ik irritant aan mijn moeder.

Hoe bewust ik ook probeer te zijn, het vele vragen stellen heb ik geërfd.

Mijn moeder kan in 10 seconden tijd 5 vragen stellen. Ik probeer net zo snel antwoord te geven, wat kansloos is want op een gegeven moment weet ik niet meer wat ze nou eigenlijk wil weten. Dan komen mijn oordelende gedachten eroverheen die zeggen dat ze eigenlijk niet luistert. Dat irriteert mij want dan voel ik me niet gehoord…

Maar, wie irriteert wie?

Irritatie duidt op een schaduw stuk in jezelf. Een schaduw stuk is iets waar we ons niet bewust van zijn maar waar wel een kracht onder zit. Dat maakt ‘schaduw werk’ zo boeiend. Ook al zijn we vaak bang om met onze schaduw te werken, omdat we niet weten wat het is en het onbekende maakt ons bang, is het heel zinvol omdat het een kracht verbergt.

Mijn moeder wakkert slechts iets aan in mij. Ik reageer op haar gedrag. Dat ik mij niet gehoord voel komt voort uit mijn gedachten over haar gedrag. Raak ik geïrriteerd door haar vele vragen of door het gevoel dat ik me niet gehoord voel?

Wat ik nu bij mijn moeder doe als de vragen regen komt is… ik reageer niet. Ik luister. Ik geef geen antwoord tot ze helemaal is uit gevraagd. Dan vraag ik wat ze eigenlijk wil weten. De ander kan ik niet veranderen. Ik kan wel mijn eigen denken ombuigen en dat heeft direct invloed op mijn gevoel.

Hoe we soms ook proberen niet op onze ouders te lijken, vaak lukt dat niet. Waarom? De onbewust energie of het Archetype zoals de Zwitserse psychiater CG Jung het noemt, is sterker.

In dit geval is het niet erg, ik vind het mooi dat mijn jongste zoon zich uit. Zijn energie krijgt ruimte. Wanneer we onze onbewuste blijven onderdrukken kan het omslaan in verwoestende energie zijn, kijk maar om je heen in de maatschappij. Wanneer we geen aandacht geven aan onze onbewuste krachten en we niet ‘weten’ wat we ermee moeten, gaat het een eigen leven leiden met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan lichamelijke klachten maar ook aan agressie gericht op de buiten wereld. Bewustwording op het onbewuste en deze twee polariteiten samen laten werken geeft kracht, inspiratie, creativiteit en persoonlijke groei.

De kracht uit schaduw halen werkt transformerend.

In oktober organiseer ik voor een exclusief groepje van 5 personen 4 sessies van 2,5 uur (volgens de Covid-19 richtlijnen van RIVM)

‘De kracht van je schaduw’.

Data: donderdag 8, 15, 22 en 29 oktober Tijd: 9.30 – 12.00 Amsterdam Totaal voor 4 sessies van 2,5 uur Euro 295,- incl btw

Heb je interesse, vragen of wil je je opgeven? mail of bel Mireille: mireillesteenkamer@me.com M: 06 4120 5506

Lieve groet Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *